Erasmus & Nottingham

Erasmus & Nottingham

Edinburghi meglepetések

2014. október 21. - Krisztina Panyi

Skócia: a zöld fű, havas bércek és derengő hajnalok hazája. Ezen kívül az a hely, ahol az angolt furcsán ropogva beszélik, és a kelta hit még fel-fel bukkan. Nem is rossz PR. 

Régóta foglalkoztatott az ország mítosza, így mikor időm engedte, személyesen tapasztaltam meg Ediburghben. Így a mai napon, Kedves Olvasó, utazásra hívlak, mely során egy diák szemével láthatod Skócia fővárosának egy-két meglepetését. 

 

Ha hiszed, ha nem, a skót font nem egyezik az angollal. Sőt, igazából 3 féle fontjuk is van, ami abból adódik, hogy pénzüket 3 különböző bank veri. Bonyolult? Meghiszem azt. Mindez miért? Gazdasági okok mellett azért is, mert megtehetik. Bár, végeredményben mindezt a Bank of England felügyelete alatt teszik. Itt a mese vége. 

1.jpg

A haggis nekik nemzeti kincs, nekünk egy furcsa mítosz. Esetleg megkínálhatnám egy kis borjúgyomorba töltött belsőségekkel? Persze... Hiszen az íze teljesen olyan, mint egy jóféle májas hurkáé, csak mi ezt sertésből készítjük. Milyen kellemes meglepetés. Esetleg kaphatnék egy kis whisky-t is mellé?

2.jpg

Edinburgh belvárosában van egy hegy, amely remek lehetőséget biztosít túrázásra, ha az ember nem jut el a Highlandig útja során. Mindez pár méterre a királyi rezidenciától és a Royal Mile nevű híres bevásárlóutcától. Remek kombináció. 

3_1.jpg

Láttál már valaha Kiltben munkába siető embereket? (még véletlenül sem szoknya, azt a nők hordják!) Edinburghban a teljesen megszokott látvány a melegítős-kiltes gyalogos. Tiszteletre méltó, hogy még mindig ápolják a hagyományát. 

4.jpg

Egyetemistaként, íratlan kötelességem volt ellátogatni egy helyi diákszervezeti pubba (hasonszőrűek közé). Egy az, hogy pont olyan a hangulata, mintha a Roxfortban lennénk, de engem igazán az nyűgözött le, hogy a bár maga egy könyvtárban található. 

library-bar-300x199.jpg

+1 a Harry Potter rajongóknak: Az Elefánt Ház, Harry Potter szülőhelye (ahol J.K. Rowling megírta művét) Edinburgh belvárosában található, nem messze a Royal Miletól. Egy igazán kellemes kávézóról van szó, baráti árakkal, és finom kávé félékkel. Ez is egy ottani alkotás: 

20141015_154539.jpg

 

Remélem tetszett a cikkem, korábbi írásaimat itt találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://erasmusinnottingham.blog.hu/api/trackback/id/tr966815415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása