Erasmus & Nottingham

Erasmus & Nottingham

Egyedül utazni: nyűg vagy jutalom?

2014. december 05. - Krisztina Panyi

Mostanában számos beszélgetésem fő témája az utazás volt. Számtalanszor kérdezték a véleményemet arról  hogy mi jobb: egyedül utazni, vagy többedmagaddal? Egy olyan vitába csöppentem, mely utazók körében régóta eldöntetlen...

Ha már itt tartunk, összegzem a gondolataimat a témában. Azoknak mesélek, akik már rég szerelmesek a magányos utazásokba, akik nem szeretnek egyedül kalandozni, akik függők, akiknek fenntartásaik vannak, és azoknak is akik nem szeretik. 

dont-grow-old-without-ever-traveling-alone.jpg

Ha utazásról van szó, mindig is egyedül szerettem menni (esetleg olyan baráttal, családtaggal, akik nagyon közel állnak hozzám, de semmiképpen sem nagy baráti társaságokkal). Egyedül utazni egyenlő a lelki béke megtalálásával és saját magunk megismerésével. 

Rég nem számolom már, hogy hányszor is szerettem bele városokba vagy országokba. De csak akkor tudod igazán őket a szívedbe zárni, ha nem habozol egymagad belevágni a kalandba. Végül is ez az utazás lényege, nem? 

quote_0.jpg

Utazni annyi, mint romantikázni, nyitott kapcsolatban élni, ahol az új szerelem nem feltétlenül jelenti azt, hogy fel kell hagynod régi románcoddal. Minden a lelked gazdagítja, új kalandokkal, érzelmekkel és életszemlélettel. Az utazástól elakad a szavad - majd egy életre mesemondó leszel. 

how-travelling-can-be-good-on-your-cv.jpg

 

Csomagolj is be gyorsan, mert ma megszöktetlek a valóság elől... 

1. Dalok, smink, könyvek, szexuális nyitottság, írás, olvasás, ivászat, szociális média... az önkeresés útjai lassan mindent behálóznak, és manapság egyre trendibb, ha valaki meg akarja találni önmagát. Minden nap szembe jön velem egy-két sikeresebb vagy éppen sikertelenebb egyed az utcán (pedig néha igazán nem hiányolom őket...) Áldott vagy, ha neked épp szerencséd van, és sikerül magadra találnod a folyamatban. De elárulnék egy kis titkot, lélekbúvárkodni szeretnél? Menj el egy idegen országba, vessz el egy idegen városban, ahol csak magadra számíthatsz. Így aztán megtanulhatod, milyen az, amikor bízol és elfogadod magad. Higgy nekem, amikor azt mondom, hogy olyan magabiztosságot szerzel, mint soha, és egy reggel csak úgy kelsz fel, hogy bizony ez egy csodálatos nap lesz. Egy próbát megér, nem?  

traveller1024x768.jpg

2. Ha tényleg szeretnél megismerni egy várost, vagy országot, de nagy társasággal mész, az egész előbb-utóbb nem lesz más, mint ivóverseny. Ami biztosan bekövetkezik: egyikőtök meg akarja nézni a városházát, másikotok a Starbucks-ban kávézna, a harmadik a folyópartot vagy a parkot akarja látni, a negyedik meg egész nap csak magát fényképezteti, és ki se bújik az okostelefonjából, Facebook postokat rakosgat ki az idővonalára, és egész nap #hastag-el. Aminek persze természetes következménye, hogy igencsak lemarad, és mindig rá kell várni... és így tovább, rengeteg variáció van még. Előbb-utóbb kompromisszumot kell kötnöd magaddal és a társaiddal, amit persze senki sem akar, de hát az idő kevés, a preferenciák pedig határtalanok. 

annoyingcompanion1.jpg

3. Mint ahogy arra már kitértem, egy várost csak akkor ismerhetsz meg igazán, ha esélyt adsz neki, hogy megmutassa apró titkait. Igen nehéz meghallani azonban a hívást, ha közben állandóan zavarnak a többiek, és lefoglal a pózolás a Facebook dokumentációhoz meg a #utazóöribarik és a #Starbuckskávévaldemenő című állapotjelentésekhez. Az én javaslatom az lenne, hogy térj le a főútról az első kereszteződésnél, és keress egy kis kocsmát vagy kávézót, ahova láthatóan kevés turista és sok helyi jár. Rendelj magadnak valamit, válts pár barátságos szót a pultossal, és kérdezd meg udvariasan, hogy ő, mint helyi lakos, mit javasolna neked. Ez eddig mindig bevált, ha kedves vagy, és látszik rajtad, hogy érdekel a város, szívesen segítenek. 

the_best_things_to_do_on_holiday_in_rome-622.jpg

Ha megvan benned a merészség, hogy egymagad elindulj a nagyvilágba, csodálatos dolgokra fogsz bukkanni. Megismered önmagadat, leküzdöd a korlátaidat és új horizontok nyílnak meg előtted, melyekről korábban tudomásod se volt, s hiába voltak veled, nem láttad őket a körülötted lévő akadályoktól. 

plane_taking_off250_1_250.jpg

Kérlek indulj útnak, és ismerd meg magad és a világot, s ha már művésze vagy a műfajnak, próbálj ki még valamit. Keress magadnak egy-két olyan embert, akivel hasonló az érdeklődésed, és utazzatok ketten is. Olyan barátságok ezek, melyek ismét új világokat tárnak föl, így összehasonlítani a tapasztalataidat mindennél jobban megéri, talán még az élet értelmét is megtalálhatod.

travel-inspiration.jpg

 Remélem tetszett a cikkem, korábbi írásaimat itt találhatod. 

A bejegyzés trackback címe:

https://erasmusinnottingham.blog.hu/api/trackback/id/tr446953255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása